21.10.2019

Samarbete med Omnisys och NASA:s projekt GUSTO

Det är med glädje och stolthet som Keymet kan meddela om samarbetet med Omnisys och NASA:s projekt GUSTO (Galactic/extragalactic Ultra long duration balloon Spectroscopic Stratospheric THz Observatory).

Keymet har i och med samarbetet fått det ärofyllda uppdraget att producera mekanik till GUSTO-projektet. Syftet med GUSTO-projektet är att utveckla en ny spektrometerkrets för digital signalbehandling i rymdbaserade mikrovågsinstrument. Spektrometerkretsen behövs bland annat för forskning i meterologi, klimat och atmosfär.

Produkter till flygindustrin är en viktig del av Keymets strategiska utveckling och samarbetet med Omnisys och NASA:s projekt GUSTO är därför ett steg i rätt riktning och visar att Keymet har den kunskap som krävs för att delta i krävande projekt.

Omnisys är ett företag i Sverige som har specialiserat sig på mätutrustning och andra instrument för rymdforskning. Martin Kores är verkställande direktör för Omnisys säger i en intervju med Marisol Zamora från Keymet att de började jobba med GUSTO-projektet redan för fyra år sedan när processen med ansökningarna började.

”Jag är väldigt stolt över vår produktions- och kvalitetspersonal. Detta är ett bevis på Keymets förmåga att producera krävande detaljer med de högsta kvalitetskraven. Det blir spännande att följa med projekt GUSTO och dess resa i stratosfären efter uppskjutningen som planeras äga rum 2021. ”, säger Keymets VD Janne Vähäkangas som samtidigt vill passa på att tacka Omnisys för förtroendet.